Beyaz Yaka Nedir?

beyaz yakalı kimdir?

Beyaz Yaka nedir?

‘Bir toplantı set edelim’ cümlesini daha önce duyduysanız bu bir beyaz yakalının ağzından çıkmış olabilir de peki bu beyaz yaka nedir? Müthiş okul hayatı sona erip mesleki tecrübe için yola çıkan insanoğlu beyaz yaka ya da mavi yaka seçeneklerinden birine de adım atmış olacak. Tabii kendine şirket açmıyorsa ki o direkt patron. Moral bozmadan devam etmek gerekirse, işletmelerde çalışan kişilerin organizasyonel kriterlere göre sınıflandırılması durumunda çalışanlar beyaz yakalı ya da mavi yakalı olarak iki ayrı şekilde sınıflandırılır. İş Hukuku kurallarına göre özel şirketler kendilerine uygun olarak bazı kurallar uygular. İşletmelerin uyguladığı kurallardan biri olan ‘yaka’ ayrımına göre mavi yaka olarak adlandırılan personel daha çok insan bedeni gücüne uygun işlerde, beyaz yaka olarak adlandırılan personelin ise daha çok AR-GE, idari işler gibi işlerle ilgilendiğini söylemek mümkün.

Beyaz yakalılar ne iş yapar?

Beden gücünden ziyade daha çok zihinsel gücü kullanarak ofiste masa başında çalışan personeller beyaz yakalıdır. Bu kadroya devlet memurundan özel şirketteki CFO’ da girer. ‘Beyaz yakalılar ne iş yapar’ sorusuna verilebilecek en net cevap bu grubun teknolojiye mavi yakalılardan daha çok hakim olmasıdır. Beyaz yakalılarla mavi yakalıları ayıran en önemli özellik de iş gücüdür. Mavi yakalı personeller haftalık, saatlik ya da yevmiye usulü ücret alırken, beyaz yakalılar aylık maaş alırlar. Beyaz yakalıların maaşları daha çok sahada görev yapan, üretime katkısı bulunan ve beden gücünü kullanan mavi yakalılara göre daha fazladır. Mavi yakalılar ile beyaz yakalılar arasındaki tek benzerlik ise İş Kanunu’nun 63’üncü maddesine göre belirlenen haftalık çalışma saatleri. Her iki grubun çalışma süresi haftalık olarak 45 saat 66 dakikadan fazla olamaz.

Neden beyaz yaka deniyor?

Mavi yakalılar ve beyaz yakalılar olarak belirlenen bu renkler de aslında yaptıkları işlerin tanımını anlatan cinsten oluyor. Öyle ki sahada çalışan personelin beden gücü harcarken üzerinin kirlenme ihtimali daha fazla olması mavi renk giymelerinde etkendir. Beyaz yakalı personelin ise kıyafetlerinin kirlenmesini sağlayacak tek şey ofis kahvesi ya da çayı olacağından onlar daha çok beyaz renk giyinirler.