Pedagojik Formasyon Nedir?

Pedagojik Formasyon Nedir?

Geçmişte bir sertifika programı olarak uygulanan ancak günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüksek lisans programı haline getirilen pedagojik formasyon nedir? İngilizce de Pedagogy olarak ifade edilen pedagoji kelimesi ”eğitim bilim ve teorisi” anlamına gelir. Yine İngilizce ‘de Formation olarak ifade edilen formasyon kelimesi ise ”oluşum, yapım, düzen, biçimlenme” anlamlarını ifade eder. Bu noktada pedogojik formasyon eğitim ve öğretimde oluşum, düzen anlamlarına gelir. Öğretmen adaylarının mezun olduktan sonra eğitim ve öğretim verebilmeleri için bir biçimlenmeye, oluşuma, düzene yani pedogojik formasyona ihtiyaçları vardır. Bir eğitim türü olan pedogojik formasyon öğretmen olabilmek için mutlaka alınması gereken eğitimlerden biridir.

Pedagojik formasyon nasıl alınır?

Geçmişte pedogojik formasyon alabilmek için kişilerin üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olması yeterliydi. Ancak yapılan düzenlemeler ile artık başka fakültelerden mezun olan kişiler Pedagojik formasyon dersi alarak öğretmenlik yapamayacak, bu hak yalnızca üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olan kişilere verilecek. Yani bu düzenleme ile artık eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişiler, Pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapamayacak.

Bununla birlikte eğer kişi eğitim fakültesinden mezun değilse ancak öğretmenlik yapmak istiyorsa , bunun için üniversitelerin verdiği hızlandırılmış eğitim bilimleri derslerini alabilecek. Bu dersler özelinde her üniversitenin kontenjan sınırı ve not ortalaması gibi konuları kapsayan kendisine göre özel şartları bulunmakta.

 

Eğer lisans eğitiminiz süresince formasyon almak istiyorsanız okuduğunuz üniversitenin pedagojik formasyon başvuru tarihlerini takip ederek, okulun gerektirdiği şartları öğrenmeniz yeterli olacaktır. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra kendi mezun olduğunuz üniversitede ya da dilerseniz farklı bir yüksek öğretim kurumunda formasyon eğitimi alabilirsiniz.

Pedagojik formasyon eğitiminde eğitim bilimine giriş, öğretim ilke ve yöntemleri, ölçme ve değerlendirme, sınıf yönetimi, özel eğitim yöntemleri gibi dersler verilir. Bununla birlikte öğrenciler eğitim psikolojisi, gelişim psikoloji, etik ve öğretmenlik uygulaması derslerini görür. Dersler öncelikle teori olarak verilir, ardından staj uygulaması yapılır ve öğrencilerin aldıkları eğitim pratiğe dökülür. Formasyon eğitimi almak için günümüzde ALES şartı kaldırılmıştır. Üniversiteler artık not ortalaması ile pedagojik formasyon eğitimini vermektedir. Eğitim için talep edilen ücretler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir.

 

Kimler Pedagojik Formasyon Eğitimi Alabilir?

Eğer pedagojik formasyon eğitimi almak istiyorsanız MEB tarafından belirlenmiş olan pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birinde okumuş ya da okuyor olmanız gerekmektedir. Mezun değilseniz en az 2 yarıyıl bitirmiş olmanız, mezunsanız mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız pedagojik formasyon eğitimine başvurabilirsiniz.