Siesta nedir?

blank
siesta, siesta nedir

Meksika’yla bağdaştırılan fakat İspanyol geleneği olarak da bilinen Siesta nedir? ne anlam ifade eder?

Siesta, aslen Meksika’yla tanınmış bir adet. Latin Amerika’da olan bu ülke, tüm dünyada Siesta dendiği vakit ilk akla gelen ülkedir. Fakat Siesta köklerine bakıldığında bir İspanyol geleneğidir. Tuhaf bir gelenek olduğundan bir çok medeniyetin ilgisini çekmiş ve diğer ülkelere de örnek olmuştur.

SİESTAYI KİMLER BULMUŞTUR?

Siesta, öğlen tatilinde insanların istirahat etmek için az da olsa şekerleme yapma, uyuklaması durumudur. Toplum içinde “kestirme, şekerleme” olarak da bilinir. Aslen İspanyol geleneği olmasına rağmen Meksikalılar uzun bir vakit İspanyollar ile beraber yaşadıklarından bu geleneği çok sevmiş ve günümüze kadar sürdürmüşlerdir. Öyle ki siestayı İspanyollar bulsa da siesta denildiğinde akla ilk gelen tuhaf şapkalı Meksikalılar olmuştur.

Latin Amerika’nın İspanyolların sömürgesi olduğu yıllarda, İspanyollar kendi kültürlerini bu toplumlara sunmuş ve onları asimile etmişlerdir. Siesta geleneği de böylece günümüzde de halen yaşamaktadır. Tüm Latin Amerika ülkelerinde siesta adeti halen devam etmekte. Bununla beraber Siesta, Avrupa ülkelerinde de bilinen bir gelenektir. Öyleki ünlü ressamların siesta tasvirli tabloları bulunmaktadır. Misal Hollandalı ressam Van Gogh’un The Siesta adlı sanat eserinde, işi bırakıp şekerleme yapan insanları görebilirsiniz. Tasvir etmek gerekirse insanların gözlerini o herkesin bildiği Meksika şapkasıyla kapatmaları bilinen yöntemleridir.

SİESTA NE ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Düşünüldüğünde bu geleneğin sosyo kültürel, ekonomik ve iklim şartları açısından güçlü bir ilişkisinin olduğu bilinmektedir. Siesta adetinin meydana gelmesinin en büyük sebebi iklim şartlarıdır. Öğlen saatlerinde aşırı sıcak ve nem olduğundan insanlar aktivite için dışarı çıkmaz. Daha çok sabahın erken saatlerinde ve akşam üstü insanlar ihtiyaçlarını görürler. Haliyle öğlen saatlerinde sıcaktan bunalan kişiler uyumayı seçmişler ve bu da zaman içerisinde bir gelenek haline gelmiştir.

Öte yandan, günümüzde de öğle saatlerinde para harcamak istemeyen insanlar genellikle fakir kesim açısından bu uygulama önemli bir etkinliktir. Nitekim insanlar para harcamamak için şekerleme yapmaktadır. Anlaşılacağı gibi bu adetin kökünde ekonomik, sosyo kültürel nedenler de vardır.

Meksika, İspanya gibi ülkelerde devlet memurları bile öğle arası yakaladığı vakit ilk fırsatta şekerleme yapar. Haliyle işçi, patron ve memur tüm kesim bu geleneği benimsemiştir. Hatta insanlar öğleden önceki tüm streslerini bu kestirme sayesinde attıklarını söylüyorlar.

Her ne kadar bu adet Meksika ile anılsa da bu geleneği sıcaklık seviyesi çok yüksek olan ülkelerde de görüyoruz. Örneğin Arabistan ve Afrika ülkelerinde yaşayan insanlar aşırı sıcaklar sebebiyle serin bir köşede şekerleme yapmayı severler.